Företagare skapar jobben – de ska självfallet ha rätt att yttra sig

Stockholmskonjunkturen som presenterades i veckan är intressant på flera sätt. Den visar bland annat att arbetsmarknaden i Stockholm har en enorm förmåga att suga upp den ökning av befolkningen som sker i vår stad och vår region. I Stockholm stad har arbetskraften ökat med 19.000 personer tredje kvartalet 2013 jämfört med samma kvartal 2012. Av dessa har 85% absorberats av Stockholms arbetsmarknad. Det är en mycket imponerande siffra. Vi ser att sysselsättningen stiger och tittar vi på lönesummorna så kan man konstatera att lönesummorna inom hotell och restaurang har ökat med hela 8,1% jämfört med föregående kvartal, motsvarande siffra i länet är +7,7%. Hotell & restaurang samt transport står för den starkaste tillväxten i vår region.

Jag tror att det är ganska rimligt att dra slutsatsen att den förändring som regeringen har genomfört och som socialdemokraterna har sagt att de vill återställa, påverkar detta utfall.  Visita har konstaterat att sedan momsen sänktes på ­restaurangmat den 1 januari 2012 har drygt 10 000 jobb tillkommit i branschen i Sverige, omsättningen har ökat, prisnivåerna har sänkts och konkurserna är färre och svartjobb har minskat. Att dessa förändringar har medfört nya jobb har också fastslagits av Konjunkturinstitutet.

Hotell och restaurangbranschen är en bransch som ofta anställer unga. Jag vet att det är många som vet att tex McDonalds är den första arbetsgivaren för många unga.  Branschen är också viktig för många nya svenskar, en viktig ingång till arbete i stället för arbetslöshet och utanförskap.

Restaurangbranschen är en av de branscher som har stor glädje av att arbetsgivaravgifterna för unga har sänkts. Därför är det inte särskilt märkligt att tex Max påpekar att de inte vill ha en förändring på detta område. Max som dessutom tydligt profilerat sig inom området att underlätta för bl a unga att få första jobbet och en fot in på ­arbetsmarknaden.

Att då hävda att företag inte får uttala sig för att det är att ta partipolitisk ställning är ju minst sagt märkligt. Sanningen är ju att ­Socialdemokraterna mycket tydligt har talat om vad de vill på detta område. Det är ju inte alls märkligt att detta leder till oro i restaurangbranschen bland såväl anställda som företagare. De funderar givetvis på vad som kan hända med jobben när socialdemokrater fördubblar restaurangmoms och ­arbetsgivaravgifter för unga under 26 år. Även facket har ju faktiskt kritiserat socialdemokraternas politik på detta område.

I Stockholm kan vi konstatera att detta är viktiga jobb, att det rimligen är så att många jobb finns kvar trots att det ibland har varit tufft för branschen. Men tack vare alliansregeringens politik på området så har företagen kunnat behålla anställda eftersom marginalerna har blivit större.

Så jag skulle välkomna att fler företag faktiskt går ut och berättar om hur deras verklighet och farhågor inför framtiden ser ut.

/