En trygg och snygg offentlig miljö i Stockholm

Stockholm ska vara en trygg och snygg stad. Hur den offentliga miljön är påverkar tryggheten. Mycket klotter, skräp mm skapar otrygghet. Under 2013 genomförde trafikkontoret en medborgarundersökning som bl a visade att mer än 80 procent är mycket eller ganska negativa till klotter/graffiti på fasader och andra allmänna platser i sitt bostadsområde samt på tunnelbanetåg/pendeltåg. Resultatet visar att det finns ett starkt stöd för det arbete som staden målmedvetet göt för att skapa en trygg miljö. Ett led i detta arbete är stadens  nolltolerans mot klotter och den 24-timmarsgarantin för klottersanering som finns. Konkret innebär garantin att varje inrapportering för klotter ska vara åtgärdat inom 24 timmar, om det är på fastigheter som staden har rådighet över.

I samarbetet ingår också ett antal av de fastighetsägare som finns i Stockholm, dock inte alla.  Garantin uppfylldes till 98 procent i innerstaden, 98 procent i söderort och 97 procent i västerort under 2013. Detta är givetvis mycket glädjande men det har ett pris. År 2013 kostade det Stockholms skattebetalare 13,5 mnkr att sanera staden. Det är inte acceptabelt och därför är det viktigt att ta tag i grundproblemet – att förhindra klotter.

Mot bakgrund av detta är det bekymmersamt att polisen tycks nedprioritera detta arbete. För några veckor sedan rapporterade tidningen Mitt i Östermalm att klottret inom staden har ökat. De menade att anledningen främst beror på polisens nedläggning av sin klottergrupp år 2012. Statistiken visar att antalet anmäla klotterbrott i Stockholms län har ökat med 14 procent mellan åren 2012 och 2013, vilket är en oroande utveckling. Trots denna utveckling uppfylls 24-timmars garantin i stor utsträckning. Men det blir givetvis dyrt!

Borgarrådskollegan Anna König Jerlmyr lade i måndags en skrivelse i Polisstyrelsen i Stockholms län. Hon vill ha konkreta svar från Polisen om hur de arbetar med att minska klottret, varför de beslutade att lägga ner klottergruppen och huruvida närpolisen har samma förutsättning (i tid och kompetens) som klottergruppen tidigare hade i sitt arbete med att bekämpa det växande problemet med klotter. Bra gjort Anna!

Stockholmarna vill ha en trygg, ren och vacker stad. Vi kan inte – och ska inte –  acceptera att människor tar sig friheten att klottra, vare sig på någon annans eller allas vår gemensamma egendom. Vi utgår från att polisen nu genom skrivelsen tar tag i denna angelägna fråga och säkerställer stockholmarnas rätt till trygghet.

/