Fiber i Stockholm väcker avund i världen och attraherar företag

Världens största konferens med fokus på fiber – FTTH Council 2014 – är i Stockholm. Under fredagen medverkade jag på ett intressant seminarium under rubriken Fibre: the key to creating world-class IT-regions. Bildandet av Stokab för 20 år sedan har inneburit att Stockholm är en av de ledande städerna i världen när det gäller IT-infrastruktur. Tillgången till snabbt bredband i Stokabs öppna när har gjort att det finns ett stort utbud av leverantörer av tjänster. Jag vågar påstå att utan detta skulle vi inte haft den boom av spännande nya företag som pågår just nu. Spelföretag, app- utveckling, IT-tjänster mm.

Många är imponerade av vad som sker i Stockholm, många vill kopiera det öppna nät som Stokab har skapat förutsättningar för. Men det är inte helt enkelt. Jag var med i en panel på temat ”The expansion of the fibre network is very different within the EU. What lessons can the European Union and it´s member-countries learn in order to become competitive regions?” tillsammans med  Crister Mattsson, Acreo Swedish ICT och Benoît Felten, Chief Research Officer, Diffraction Analysis. Benoit Felten konstaterade helt frankt att skälet till att det inte sker en liknande utveckling i övriga EU-länder är att kommissionen och parlamentariker från andra länder lyssnar för mycket på de stora teleoperatörsbolagen. De har en stark ställning på marknaden nu och har väldigt få incitament att göra stora investeringar för att skapa förutsättningar för en utveckling liknande Stockholms.

Crister Mattsson konstaterade också att en del av problemet var att kommissionen mfl inte såg fiber/bredband som en infrastruktur utan som en teletjänst. Affärsidén med Stokab handlar ju just om att skapa en grundläggande öppen infrastruktur där sedan företag kan hyra kapacitet för att erbjuda olika typer av tjänster. Genom detta upplägg konkurrerar inte Stokab med sina kunder.

Jag fick frågan varför det går så trögt när det gäller utbyggnaden i övriga delen av landet. Mitt svar var en hänvisning till en intressant rapport som Deloitte skrivit. På uppdrag av SKL har de genomfört en studie av hur statens telekominfrastruktur ser ut och vilka möjligheter som en samordning av denna skulle skapa i form av bättre möjligheter att förverkliga Sveriges bredbandspolitik och mål. Rapporten är mycket intressant och tydliggör att det statliga ägandet av telekominfrastruktur är spritt på ett flertal olika myndigheter och bolag och på olika nivåer i värdekedjan. Den landar i en tydlig rekommendation till fortsatt analys i syfte att få till stånd en sammanhållen statlig fiberinfrastruktur.

Klok synpunkt tycker jag. Med anledning av detta fick jag en fråga vad det skulle innebära för Stokab och om jag skulle kunna tänka mig att införliva Stokab i detta. Mitt svar var ”En intressant fråga”. Men för att utveckla det mer så ser jag inte att det finns någon konflikt eller problem för Stokabs del – eller för den delen för andra stadsnät – om staten skulle samla ihop fiberinfrastrukturen i ett öppet operatörsneutralt bolag/myndighet. Det finns ju ingen anledning att införliva vare sig Stokab eller andra stadsnät i en sådan struktur bara för att staten samlar ihop sin infrastruktur. Det blir ju snarare en avtalsfråga, en fråga om hur den statsliga aktören ska samarbeta med Stokab och andra intresserade stadsnät.

Det ska bli intressant att se vad som händer med Deloitte-rapporten. När det gäller möjligheterna att få till stånd öppna operatörsneutrala nät inom EU så ledde dock panelsamtalet inte till någon större anledning till optimism. Återstår för oss i Stockholm att berätta vitt och brett för alla om vår fantastiska infrastruktur. Det kanske i vart fall leder till att fler intressanta företag startas här, av såväl inhemska personer som av personer från andra länder som lockas hit tack vare de möjligheter som vår IT-infrastruktur kan erbjuda.

Nyfiken på mer från seminariet? Kolla här.

/