Äldrevärdar – ett steg från utanförskap till guldkant på tillvaron

Idag träffade jag fem av Stockholms totalt 24 äldrevärdar, på äldreboendet Serafen. En äldrevärd är en anställningsform inom Stockholms stad, som riktar sig till dem som står långt från arbetsmarknaden. Formen har funnits i knappt ett år.

Det som går denna utbildning har fått möjligheten via stadens Jobbtorg. Det är sk aspiranter som kommit till Jobbtorgen pga att de har försörjningsstöd. På jobbtorget finns det coacher som har till uppgift att utifrån individens perspektiv hitta vägar till egen försörjning. Visar det sig att det finns intresse för att jobba i vården/omsorgen så kan aspiranten får möjlighet till teoretisk kurs, med efterföljande praktik, vilket sedan kan leda till en ettårig anställning som Äldrevärd.

Jobbtorgens matchare har här en viktig funktion som support. Framgång förutsätter att det ska kännas rätt för alla inblandade. Jobb inom vården är handlar om människor, därför är det också viktigt att de som får anställning som Äldrevärd är genuint intresserade och nyfikna på yrket. Under året så varvas praktik med utbildning vilket gör att den som är äldrevärd genomgår halva utbildningen för undersköterska samtidigt som det blir en träning i svenska och i yrkesrollen.

De fem kvinnor jag träffade idag har alla ett stort engagemang och utstrålade ren glädje. De känner att de kan bidra inom äldrevården. Arbetet utförs på stadens äldreboenden med uppgifter som att stötta den dagliga verksamheten, eller att helt enkelt sätta guldkant på tillvaron genom att se till att de äldre får komma ut på promenader, eller att exempelvis spela bingo eller kort. Vinna-vinna situationer som dessa är fantastiska att se i praktiken, och är även grundtanken i vår jobbpolitik. Det finns ingen snabb lösning för att minska utanförskapet, vi måste ständigt hitta lösningar som fungerar i längden och som fungerar för alla parter.

Det var verkligen ett stimulerande möte där såväl medarbetarna på Serafen som kvinnorna som jobbar som äldrevärdar vittnade om att de boende uppskattar äldrevärdarnas arbete. De känner det som att de sätter guldkant på tillvaron, samtidigt som det leder till att fler lämnar utanförskap och får en utbildning och ett jobb att gå till.

En av kvinnorna berättade att hon nu förstått hur jobbigt det varit för hennes femåriga son att få höra om hur de andra barnen på förskolan pratade om att deras föräldrar var på jobbet. Nu får även han äntligen säga ”mamma är på jobbet”. För ett jobb är verkligen så mycket mer än en lön på kontot varje månad. Ett jobb är gemenskap och känslan av att vara med och bidra i ett Stockholm där alla behövs!

/