Staden i ständig förändring

Idag kom det en bok i posten. ”Norra Djurgårdsstaden  Från kolhamn till filmkluster”. Den är skriven av Anders Johnson på uppdrag av Föreningen Stockholms Företagsminnen och är ett samarbete mellan Centrum för Näringslivshistoria och Stockholmia forskning och förlag. Så här en månad efter det att jag meddelat att jag slutar som borgarråd känns det extra bra att få en bok som handlar om mycket av det som jag ägnat min politiska gärning åt. Företagande och framtidsfrågor.

Under många år har det diskuterats kring vad som ska hända i frihamnen och Värtan. Ska hamnverksamheten få vara kvar eller ska den bort och ersättas med bostäder. Svaret vet vi nu, det blir både och, en förtätning av hamnverksamheten och en stadsdel – Norra Djurgårdsstaden – med en mycket ambitiös miljöprofil som tagits fram i samverkan mellan staden, bygg- och fastighetsbranschen och KTH. För mig har det varit viktigt att värna om hamnverksamheten.

Boken illustrerar mycket väl vilken utveckling som detta område har genomgått från 1803 och fram till nu. Jag skriver i förordet om hur viktigt just detta område och den verksamhet som funnits här genom århundradena , faktiskt är och har varit för Stockholm stad och näringslivets utveckling.Det handlar om energiförsörjning, sjöfart, flyg, järnväg. Idag finns här finans, IT,media mm.

Det som är så fantastiskt med utvecklingen i Norra Djurgårdsstaden är att gammalt och nytt kombineras. Den nya Värtapiren som byggs i detta miljöprofilområde omfattas också av miljömålen. Till Norra Djurgårdsstaden kommer otaliga internationella delegationer från hela världen för att få information om hur vi I Stockholm samverkar för att bygga hållbart med tuffa miljömål. I Norra Djurgårdsstaden Innovations regi arrangeras flera forum i syfte att utbyta erfarenheter kring hållbar stadsutveckling. Företag inom bygg- och fastighetsbranschen träffas och lär av varandra. Oerhört stimulerande. Utecklingen av Norra Djurgårdsstaden och verksamheten innom Norra Djurgårdsstden Innovation är i sig en innovation i hur man kan arbeta och komma bort från den ”beröringsskräck” som stundtals finns mellan näringslivet och staden. För det är tillsammans som vi kan åstadkomma fantastiska saker för staden och stockholmarna. Då måste man våga träffas, våga utbyta erfarenheter och testa nya samarbetsformer.

I min gärning som borgarråd har det varit en ambition att sänka trösklarna mellan stadens förvaltningar och näringslivet. Jag är övertygad om att Stockholm, och andra städer, behöver mer av det arbetssätt som vi nu ser i Norra Djurgårdsstaden. Det är tillsammans som vi ska fortsätta att utveckla staden, en modern, attraktiv storstad, med smarta lösningar inom IT, life science mm.

Tyvärr ser jag inte mycket av den inriktningen hos den nya majoriteten.Tillväxt och utveckling har aldrig kommit ur enbart offentlig sektor. Det är näringslivet och akademierna som har de smarta lösningarna – inte politikerna.

Läs boken om Norra Djurgårdsstaden. Stockholms historia är också näringslivets historia. Det förtjänar att påpekas detta år då vi firar att Sverige har haft näringsfrihet i 150 år.

/