Hektisk dag idag. Hyperaktuellt tema på miljölunchen – Vad kan Stockholm göra för Östersjön. I dagens GP hade de nordiska miljöministrarna en debattartikel om havspolitik och vikten av att man vidtar konkreta åtgärder och inte bara snackar. Igår meddelade Andreas Carlgren att regeringen avsätter 655 mkr de kommande tre åren för bla Östersjöarbete.
Med på dagens lunch var Ulf Larsson, professor Stockholms universitet, Åsa Andersson WWF och Christer Lännergren från Stockholm Vatten. Det talas om övergödningen av Östersjön men vi glömmer ofta bort hur mycket som har hänt på vattensidan i Sverige. I mitten av 1960-talet var utsäppen av fosfor till Saltsjön ca 600 ton/år. 2003 var det 23 ton. Idag kan reningsverken avlägsna 98% av den inkommande fosforn från avloppsvattnet. Sedan mitten av 1990-talet har kväveutsläppen från reningsverken till Saltsjön mer än halverats. Det var ett intressant seminarium som tydligt illustrerade hur komplexa sambanden är i Östersjön. Trots kraftiga minskningar av kväve och fosforhalterna så finns det problem i Östersjön och det kan vara svårt att veta exakt vad som ska göras för att åtgärda dem enligt Ulf Larsson. Bl a pga att det är så långa ledtider innan man kan se om åtgärderna ger resultat. Helt klart är dock att det är viktigt att man har ett gemensamt angreppssätt från alla Östersjöstater. Sverige kan inte ensamt lösa problemen. När det sedan gäller den omtalade bottendöden så konstaterade Ulf Larsson att det är mindre andel död botten i Östersjön idag än på 1970-talet. Han konstaterade också att blomning i Östersjön har förekommit sedan 7000 år tillbaka.
Direkt efter lunchen var det möte med Helsingfors hamns styrelse. De är på besök i Stockholm för att bla titta på Norvik och höra mer om hamnens verksamhet och planer. Kul att kunna återgälda deras gästfrihet från i augusti. Idag bjöd de in till invigningen av Helsingfors nya hamn i Voussari, öster om Helsingfors.
Därefter direkt till WSP där jag, tillsammans med Ernst Brunner och Peter Egardt talade på ett seminarium om Stockholm igår, idag och imorgon. Spännande miljö med den gamla befästningsmuren som går genom WSPs fastighet vid Söderstadion. Peter Egardt och jag var rörande överens om behovet av infrastruktursatsningar i Stockholm. Det är många som vill flytta till Stockholm och det är viktigt att vi i Stockholm, liksom andra kommuner i länet, ser till att det finns bostäder. Den reglerade bostadsmarknaden är ett problem för Stockholm. Det är dyrt att bygga i Stockholm, speciellt om byggandet ska ske på redan expolaterad mark framför grönytor. Redan exploaterad mark behöver ofta saneras och det kostar. Det kan ofta vara svårt att få tillbaka dessa kostnader via hyran. Risktagandet blir för stort för många fastighetsinnehavare så de väljer att avstå. Dagens regleringar på bostadsmarknaden med allmännyttans hyresledande roll innebär helt enkelt att det är en mycket bättre affär för alla parter att bygga bostadsrätter.
Efter WSP bar det vidare till möte om vattendirektivet. Göran Andersson på länsstyrelsen gjorde en utmärkt presentation av vad som är på gång i denna del. Den korta tid som funnits för arbetet med direktivet gör att det finns anledning till oro för kvaliteten i arbetet. Men länsstyrelsen har en mycket tydlig ambition i att se till att arbetet förankras ordentligt bland kommunerna. En klok attityd. De gäller att ta vara på detta erbjudande från dem.
/