Dagens DN hade en artikel om ett förslag från trafikkontoret om att införa ett system med inpasseringskort för stockholmare och stockholmsföretag till stadens återvinningscentraler. En anledning är att några av kommunerna i söder har infört liknande system för att förhindra att invånare från andra kommuner utnyttjar ”deras återvinningscentral”. Jag tycker att vi ska göra tvärtom – se till att invånarna kan besöka den återvinningscentral som ligger närmast, oavsett vilken kommun den ligger i. Det ska vara lätt att vara miljövänlig. Med hjälp av tekniken, tex ett inpasseringskort som är gratis för privatpersoner, så kan man sedan cleara kostnader mellan kommunerna. På så sätt riskerar inte taxekollektivet i en kommun att drabbas av att det kommer för mycket återvunnet från en annan kommun. Tekniken kan hjälpa oss lösa detta – inte bygga murar.
Trafikkontorets förslag kommer att återremitteras med uppmaningen att man ska jobba för att förverkliga ett sådant system som tar bort murar mellan kommunerna.
Eftermiddagen tillbringade jag på KTH, institutionen för Energiteknik. Jätteintressant. Vi borde verkligen ha ett bättre samarbete mellan universitets och forskarvärlden och staden. Helt klart kan den tillämpade forskning som KTH gör vara till nytta i stadens stadsplanering/översiktsplanering. Inte minst i dessa dagar när vi planerar för en växande stad som måste vara miljösmart. Samma sak gäller för övrigt för hela stockholmsregionen. Även den bör växa på ett miljösmart och energieffektivt sätt. Här tror jag att KTH kan bidra.
En sak som jag inte kände till är att KTH är en stor aktör på distansutbildning. Energiteknik har tex distanskurser inom sustanible energy med deltagare från hela världen. Ett konkret sätt att bidra med kunskapsspridning till bl a den fattigare delen av världen.
/