Veckans nystart 29

Veckans nystart 29

Mitt på Södermalm, i Åsö utbildningscenter, samlas akademiker från alla världens hörn för att i mycket snabb takt lära sig svenska med fokus på yrkesspråk inom ramen för SFI. Nu har de studerande startat nätverket SIT- Sveriges Internationella Talanger som vill sprida kunskap om och stötta utlandsfödda akademiker i Sverige.

På Stockholms intensivsvenska för akademiker, eller SIFA som skolan kallas, går akademiker från nybörjare i svenska till grundläggande behörighet för universitet på cirka 1,5 år. Målet är att förkorta tiden till arbete eller eget företagande. SIFA är en del av det ordinarie SFI-utbudet som Stockholms stad tillhandahåller. Inom ramen för SIFA finns det också mentorprogram med flera fackliga organisationer.

Akademikerna på SIFA stöter, trots sin kompetens, på en del hinder när de ska ut på arbetsmarknaden. När de studerande diskuterade detta kom de fram till att de skulle starta ett nätverk och stötta varandra. Idag, bara ett par månader senare, har nätverket SIT – Sveriges Internationella Talanger redan 179 medlemmar och de hoppas att fler vill ansluta sig.

Kriterierna för medlemskap i SIT är att man är född utanför Sverige, åtminstone har en kandidatexamen utanför Sverige, professionella engelskkunskaper och har studerat svenska, eftersom informationen är på svenska och engelska.

SIFA är en del av det ordinarie SFI-utbudet som Stockholms stad tillhandahåller.

SIFA i Stockholm erbjuder tre utbildningar:

  • Intensivsvenska för pedagoger
  • Intensivsvenska för ekonomer, jurister och andra samhällsvetare
  • Intensivsvenska för ingenjörer

Initiativ som dessa är viktiga och vi måste bli än bättre på att tillvarata all den kompetens som kommer till Stockholm!

/

Veckans Nystart 28

Exempel 28 -Sommarjobb kan ge en nystart för unga.
Sedan några år tillbaka satsar Stockholm stad mycket medvetet för att erbjuda ungdomar sommarjobb för en meningsfull sysselsättning. Vi vill skapa möjlighetför unga som kanske inte själva har goda kontakter på arbetsmarknaden.

Vi vet att arbetsmarknaden är tuff för unga utan tidigare erfarenhet, därför erbjuds i år rekordmånga unga sommarjobb. Hela 6 515 ungdomar födda 1996-1998 har i år erbjudits sommarjobb inom stadens nämnder och bolag.

De flesta sommarjobb som staden erbjuder är på förskolor, i äldreomsorgen och med skötsel och städning utomhus. Att unga har en meningsfull sysselsättning även på sommaren är ett viktigt medel för att bryta utanförskap och bygga broar till arbetsmarknaden.

Läs mer i tisdagens Dagens Nyheter, ABC, eller Sveriges Radio.

Veckans nystart 27

 

 

 

 

 

 

Exempel 27 – Elina

Elina är 23 år och kom i kontakt med Stockholms stads projekt Merit via Arbetsförmedlingen. Hon hade sökt jobb ett tag men utan framgång. När hon såg att hon kunde erbjudas praktikplats via Merit tog hon chansen och hoppade på det tåget.

Merit startades 2010 med målet att underlätta ungas etablering på arbetsmarknaden, främja motivationen till studier eller arbete och förebygga utanförskap bland unga. Med en egen modell för unga arbetslösa och unga i utanförskap erbjuder projektet Merit skräddarsydda insatser för att få fler av dessa unga att ta del av utbildningar och insatser som redan finns. Efter att Elina hade varit på Merit fick hon ta del av en praktikplats på ICA där hon fick testa på alla möjliga olika arbetsuppgifter.

”Det har varit kul och skönt att vara ute på en arbetsplats igen. Det är en stor sak för mig just nu i och med att jag har haft det ganska jobbigt och det inte såg så ljust ut för mig innan. Nu känns det som att det kan lösa sig med såväl jobb som livet i stort.” Säger Elina.

Ett jobb är så mycket mer än bara en lön på kontot varje månad!

Veckans nystart 26

 

 

 

 

 

 

 

Exempel 26 – Rasmus Wahlberg

”När jag träffade min nuvarande arbetsgivare första gången visste de nog inte vilken kompetens jag faktiskt har. Men de var nyfikna och öppna, jag fick visa vad jag kunde”.

Det berättar Rasmus Wahlberg som arbetar på Arbetsmiljöverkets webbredaktion. Han har en medfödd cp-skada som ger rörelsehinder.

Rasmus gjorde ett massutskick till 40 arbetsgivare där han kort beskrev sig själv och vad han var bra på. Arbetsmiljöverket svarade och ville träffas. De såg kompetensen bakom hans funktionshinder och han fick han jobb som webbassistent. Rasmus berättar att både arbetsplatsen och hans kollegor är väldigt öppna, han får mycket ansvar och riktiga arbetsuppgifter. Rasmus råd till arbetsgivare som idag funderar på att anställa personer med funktionshinder är att se förbi de praktiska hindren.

”Det här är mitt första riktiga jobb och det bästa är att ha arbetskamrater och ett sammanhang.”
Rasmus hoppas på att få jobba kvar på Arbetsmiljöverket. Han jobbar idag halvtid, tre dagar i veckan, vilket han tycker känns bra. I ett längre perspektiv ser han sig själv jobba inom webbdesign och programmering -det är han är bra på.

/

 

 

Veckans nystart 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exempel 25 – Yonis

Yonis var själv aspirant, nu hjälper han andra unga. Yonis kom till Jobbtorg Stockholm efter avslutad utbildning inom barn och fritidsprogrammet. Han ville komma ut på arbetsmarknaden och upplever att han fick mycket bra hjälp på Jobbtorg. Han fick en ungdomsanställning på en skola, som sedan blev en fast anställning. Det bästa med att ha ett jobb är enligt honom själv att ha en egen inkomst och få ta ansvar för sin ekonomi, men även att få jobba med något man verkligen trivs med.

 

Idag är Yonis handledare för nya ungdomar som kommer från Jobbtorg. Hans bästa tips till dem är att aldrig släppa tron på att det finns jobb. ”När du väl har fått en ungdomsanställning, praktik eller vikariat, så är det väldigt viktigt att visa stort intresse och mycket engagemang. Alltså; intresse, engagemang och energi – det är jätteviktigt.

 

”Att visa stort intresse och engagemang, det är nyckeln till framgång om du väl får in en fot på arbetsmarknaden.”

 

Sedan starten 2008 har Stockholms Jobbtorg lett 18 000 personer från utanförskap till egenförsörjning.

 

 

 

Veckans nystart 24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exempel 24 – Ewelina

Ewelina studerade till resekonsult på Frans Schartaus Handelsinstitut. Bara någon vecka efter redovisat examensarbete om SAS varumärke började hon arbeta som representant för företaget Aviareps vid Östermalmstorg. Det jobbet fick hon efter bara 2 veckors praktik.

Nyckeln till att många av Frans Schartaus Handelsinstituts studenter får jobb så snabbt är en god branschkontakt. De har kontakt med ett par hundra företag inom resebranschen, varav ett femtiotal är återkommande. En del av dessa företag tar emot praktikanter varje termin och många av studenterna får sedan jobb där de har praktiserat.

Frans Schartaus Handelsinstitut strävar efter att ha en utbildning i världsklass som är väl förankrad i verkligheten. Målen är att alla studenter ska ta examen, få ett jobb och att arbetslivet ska bli försedda med rätt kompetens.

Sedan Ewelina kom till Sverige från Polen har hon varvat studier med arbete och talar nu felfri svenska. Hennes karriär har bara börjat.

–          Om 10 år är jag kvar i turistbranschen, men arbetar som konsult i ett eget bolag, på både den svenska och den polska marknaden, säger Ewelina

 

 

Veckans nystart 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exempel 23 –  Samira Awiye Guuled 

Hon kom ensam till Sverige från Somalia 2007 och hade då varken utbildning eller arbetslivserfarenhet. Efter fem år i Sverige kom hon i kontakt med Jobbstart och fick höra om Stockholm stads äldrevärdar. Idag är Samira en av tre äldrevärdar på Serafens äldreboende på Kungsholmen. Nu till våren börjar hon läsa till undersköterska, ett yrke med goda framtidsutsikter i ett Sverige där allt fler lever allt längre samtidigt som rapporter kommer om arbetskraftsbrist inom omsorgen. Hon är idag 33 år, ensamstående med två små barn och kände länge att det var svårt att komma in i det svenska arbetslivet. Att arbeta med omsorg var dock något hon tänkt på redan som liten. Så när möjligheten att bli äldrevärd togs upp vid en träff med matcharen på Jobbtorg Stockholm nappade Samira direkt.

-Jag ser ljust på framtiden nu. Här på Serafen har jag fått språket, ett sammanhang och jag har lärt mig massor. Och det bästa av allt är att jag känner hur jag verkligen gör nytta. Det här jobbet spelar roll, beskriver hon. Serafen har närmare 180 boende och flera varianter av avdelningar som till exempel korttidsvård, profilboenden och vård- och omsorgsboende.

Samira vill fortsätta arbeta inom vård- och omsorg och vill i framtiden allra helst bli sjuksköterska.

/

Kortfakta

Jobbtorg Matchning och Rekryteringsprogrammet har här i samarbete med äldreförvaltningen och Åsö vuxengymnasium skapat en ny effektiv yrkesförberedande kurs inom vård och omsorg. Under våren 2013 deltog 11 aspiranter från Jobbtorg Stockholm i en 12 veckor lång yrkesförberedande kurs med tre delmoment; yrkesförberedande introduktion, yrkeskurs på Åsö vuxengymnasium samt det arbetsplatsförlagda kursmomentet inom äldreomsorgen i Stockholms stad. De deltagare som fullföljde alla moment i kursen erbjöds en anställning på ett år inom äldreomsorgen. Kursdeltagarna anställdes som Äldrevärdar och arbetar framförallt som en extra resurs på arbetsplatsen.

Veckans nystart 22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exempel 22 – Wasan Abod

Wasan började läsa SFI (svenska för invandrare) 2010. Hon är utbildad arkitekt och läste intensivsvenska för arkitekter och fick jobb snabbt efter examen.

För Wasan betydde det mycket att få gå Sfinx – Svenska för ingenjörer. Därigenom fick hon plugga arkitekturens nyaste tekniker på svenska. Det uppdaterade hennes internationella utbildning och hade enligt henne själv precis det som krävs för hennes jobb. Wasan Abod var en av cirka 650 yrkesutbildade som studerade SFI för denna yrkesgrupp under 2010.

När Wasan deltog i arbetsmarknadsdagen på KTH fick hon erbjudanden från olika företag och efter några intervjuer bestämde hon sig för att börja jobba på företaget Projektengagemang, där hon arbetar idag. Idag jobbar hon som arkitekt och har olika uppdrag som handlar om projektering och planering av varierande projekt.

För Wasan hade hennes hårda arbete i skolan och på KTH, samt bra betyg och fina rekommendationsbrev från lärare, stor betydelse för att sedan få jobb som arkitekt i Stockholm.

Om tio år ser Wasan sig själv sprida den goda arkitekturen, inte bara i Sverige, men i hela världen.

/

 

Veckans nystart 21

Denna veckas nystart skiljer sig lite från de vanliga. Skälet är att jag vill dela med mig av en verksamhet som i dagarna fyller 1 år.

En viktig anledning till varför arbetsmarknadsförvaltningens arbete ger goda resultat är att medarbetarna hela tiden utgår från individanpassade lösningar. Alla kommuner har ett sk ”uppföljningsansvar” för 16-19 åringar. Det syftar till att hålla koll så att ingen ung person hamnar utanför. I Stockholm stad är det ca 35.000 ungdomar i denna grupp varav de som inte studerar, arbetar eller har annan känd aktivitet uppgår till ca 350.  I syfte att nå den senare gruppen startade staden i mars 2013 en öppen verksamhet för unga i åldern 16-19 år. Aim håller till på Åsögatan på Södermalm och är öppen för drop-in-besök, där de unga erbjuds allt från fikacoaching och CV-workshops, till vägledning, studieinformation och kanske praktik. Från starten till slutet av 2013 besöktes Aim av ca 125 ungdomar. 70 % av dessa gick vidare till någon längre insats som FILUR, Merit, Ungdomsanställning eller Enskede Gårds gymnasium. Parallellt med den öppna verksamheten finns lokala samordnare vid stadens alla jobbtorg, som unga kan kontakta, om det passar denne bättre.

Jag besökte Aim i går och fick åter bekräftat hur viktigt det är att ha ett individanpassat fokus. Det finns lika många lösningar som det finns ungdomar. Aim handlar om att bygga förtroende och bygga relationer. Vill inte ungdomarna ändra på sin situation så går det inte. Vill man minska utanförskapet – och minska risken för utanförskap, så är det viktigt att försöka nå dessa unga som varken arbetar eller studerar och saknar känd aktivitet.

Jag talade med en ung kille som hoppat av gymnasiet. Han var less på skolan. Ett brev hem till honom med information om Aim väckte hans intresse. Han gick dit, träffade en studie- och yrkesvägledare som hjälpte honom att inse vad han behövde göra för att förverkliga de mål han har. Nu studerar han på komvux för att komplettera sina ämnesbetyg. När han väl har sin gymnasiexamen finns basen för det som krävs för att förverkliga yrkesvalet. På min fråga om han inte hade träffat studie- och yrkesvägledare i grundskolan svarade han att – Jo, men de hade ju inte tid att prata med mig så som de har här.

Aim bygger på förtroende, individperspektiv och fokus på att rusta individen. Det kan handla om studier, praktikplatser mm. Det är en plats där unga känner trygghet samtidigt som det ställs krav på dem. Många tror att det är ett quick fix att få människor tillbaka till studier, jobb. Men det krävs tid, mental förberedelse och på Aim finns medarbetare som tar sig an detta. Idag når arbetsmarknadsförvaltningens olika verksamheter fler unga än 2009, när uppföljningsansvaret fanns inom utbildningsförvaltningen.

Till Aim på Åsögatan kan unga komma precis som de är, och få hjälp efter just sina behov och förutsättningar. Att kunna erbjuda unga som varken arbetar eller studerar individanpassat stöd och handledning till sysselsättning är en viktig åtgärd för att öka sysselsättningen bland unga.

Det är en viktig verksamhet. Men jag kan inte låta bli att tänka tanken – Hur kommer det sig att det inte finns en väl fungerande individanpassad studie- och yrkesvägledning – eller för den delen karriärcoachning – i grundskolan? Tänk så många som skulle kunna fångas upp och därmed slippa den erfarenheten som killen som jag träffade idag har haft. Han har hittat sin motivation nu. Men tänk om han hade kunnat få den redan i grundskolan – genom att få diskutera sina framtidsdrömmar med en som kunde berättat för honom vad som krävs för att han ska kunna uppfylla dem.

/

 

Veckans nystart 20

 

 

 

 

 

 

Exempel 20 – Yasmine Ouafi

Yasmine Ouafis praktikplats blev till en ungdomsanställning på bara en vecka. Det visar hur bredden av stadens verksamheter rustar människor för jobb. Möjligheten att kunna kombinera SFI med jobb är för många en viktig förutsättning för att få en fot på arbetsmarknaden.

Yasmine hade bara studerat ett halvår på SFI när hon påbörjade en praktik på IT-enheten på Socialförvaltningen. Praktiken ledde, efter bara en vecka, till en ungdomsanställning i sex månader som i sin tur har lett henne till en projektanställning.

Yasmine föddes i Marocko för 30 år sedan. 2009 flyttade hon till Sverige och började efter sin mammaledighet studera svenska. Efter ett halvår på SFI blev hon inskriven på Jobbtorg Stockholm. Hon fick ta del av stadens praktikplatser via sin jobbmatchare Annelie som hjälpte henne med att få en praktikplats på socialförvaltningens IT-enhet på Swedenborgsgatan, Södermalm. Praktikplaceringen tog längre tid, det var få arbetsgivare som vågade satsa på Yasmine. De tyckte att hon var språksvag.

I augusti 2012 började Yasmine en sex veckor lång praktik. Med sin handledare fick hon testa på jobbet som IT-tekniker. Yasmine tog snabbt en plats i gruppen med sitt positiva sätt och sin starka personlighet. Efter en vecka övergick praktiken i en ungdomsanställningen som IT-tekniker som varade från augusti 2012 till mars 2013. Hon fick sedan en förlängd anställning till sista november. Ryktet om Yasmines kompetens spred sig inom organisationen och snart kom förvaltningens ekonomichef och ville ha Yasmine arbetande hos sig.

”Ställ frågor och våga pröva på nya saker! Du måste våga fråga om hjälp för att snabbt kunna lära dig dina nya arbetsuppgifter. Även om du inte tror att du kan arbetsuppgifterna så måste du prova. Tro på dig själv och var klar över vad du vill” säger Yasmine som tips till andra praktikanter.

Yasmine tänker börja på en flexkurs i svenska som andra språk. Samtidigt går hon på en distanskurs i nätverksteknik. Under denna tid avser hon att arbeta heltid och ta hand om sin familj. Hon ser en framtid där hon fortsätter att arbeta inom IT – gärna på socialförvaltningen. Hon vill bredda sin kompetens och lära sig nya saker.

/