Förödande om unga förlorar framtidstron

I dag rapporterade media om att framtidstron saknas helt hos många unga som hamnat i utanförskap. Budskapet kompletteras av dyster statistik om att allvarliga självmordsförsök och självmord ökar bland unga. Det är förfärligt att många unga i Sverige bär på känslan att det inte finns någon annan lösning än att ta sitt eget liv. Ekot rapporterar också att det är vanligare hos unga förtidspensionerade att tänka i de här banorna. Detta understryker än mer vikten av att oförtrutet jobba för att se till att unga människor inte hamnar i utanförskap. Skolan, inte minst grundskolan, är här oerhört viktig för att fånga upp unga som riskerar att bli dropp outs i skolan. 

Att minska utanförskapet bland unga är en högt prioriterad fråga i Stockholm, och vi har kommit en bra bit på väg. Det handlar om att se varje individ och att anpassa lösningar som passar för just den som söker hjälp. I dagarna anordnades en ungdomskonferens där de två projekten Merit och Filur utvärderades.

 Merit vänder sig till ungdomar som befinner sig allra längst bort från arbetsmarknaden. Många har hoppat av skolan, en del har en kriminell bakgrund men vill bryta osunda vanor. Genom målmedvetet arbete med uppsökande verksamhet lyckas vi intressera ungdomar för att delta i individuella lösningar. Resultatet;  hälften av ungdomarna har gått vidare till arbete, studier eller annan försörjning inom 90 dagar.

 I Filur satsar vi på att stärka ungdomarnas självförtroende. Många av de unga tjejer och killar som deltagit saknar ofta flera av de sociala och praktiska förutsättningar som krävs för att vara anställningsbara och få ett jobb. De saknar helt enkelt tilltro till sin egen förmåga. Efter en självstärkande utbildning får ungdomarna prova på ett jobb genom praktik. Genom Filur har nästan 80 procent gått vidare till en egen försörjning.

 Resultatet från Filur och Merit visar att det går att förändra. Det är viktigt att inge hopp till unga människor – att visa på goda exempel. Därför måste lära oss av varandra och ta hjälp av de metoder som faktiskt fungerar. Vår erfarenhet är att det är oerhört viktigt med att bygga individers självförtroende  och då krävs individuell hjälp. Detta, i kombination med att lyfta fram goda exempel, tror jag är nyckeln till en lyckligare ungdomsgeneration, som inger hopp om en ljusare framtid.

Läs mer om Merit och Filur här:  http://www.stockholm.se/ungdomskonferens

Vid dagens nordiska arbetsmarknadsmöte ”Fler unga i arbete” på Fryshuset, deltog Nordens statsministrar, arbetsmarknadsministrar, företag, organisationer, kommuner och ungdomar för att utbyta erfarenheter och goda exempel på lösningar på problemet att vissa grupper av unga är isolerade och helt utanför samhällets trygghetssystem. Stockholms stad fanns representerat med medarbetare från Jobbtorgen, som bl a berättade om Merit och Filur som har hjälpt många ungdomar att bryta sitt utanförskap.

/