Stockholms miljöprofil allt starkare med alliansen

Nyss återkommen från en intressant dragning inför KTH Executive Program in Sustainable Urban Systems känner jag glädje över vad vi faktiskt har åstadkommit på hållbarhetsområdet i Stockholm under de år som Alliansen har haft majoritet i stadshuset. Gunnar Söderholm, miljödirektör, och undertecknad var ombedda att berätta vad som skett sedan 2007. Det är alltid titta tillbaka och få lite perspektiv på vad som hänt. 2006 tilltädde jag som borgarråd, då med ansvar för bl a miljöområdet. Miljöförvaltningen fick ett tufft uppdrag i 2007 års budget när det gäller att renodla verksamheten. Jag valde att själv berätta om det tuffa uppdraget inför förvaltningens alla medarbetare innan budgeten blev offentlig. Jag påpekade då också att detta inte ska ses som ointresse för miljöfrågorna utan tvärtom. Jag utlovade också att det kommer att stå tydligt att vi har tydliga miljömål. 

Miljöförvaltningen fick en ny chef, Gunnar Söderholm, som tog tag i arbetet. Den kompetens som fanns och finns på miljöförvaltningen var till god hjälp när det gäller att genomföra arbetet. Konsulter avvecklades, fokusering skedde på det som ingen annan förvaltning kan göra, dvs miljöförvaltningens kärnuppgifter miljötillsyn, hälso- och livsmedelskontroll. Sedan hände ganska mycket varav jag vill återge en del nedan.

Miljöprogram 2008-2010

Det nya miljöprogram för staden som antog 2007 fokuserade framförallt på stadens egna miljöarbete och det staden har rådighet över. Det innehöll också tydligt vilka förvaltningar som hade ansvar för vad i staden när det gäller genomförande och uppföljning. I detta Miljöprogram angavs bl a tydliga energieffektiviseringsmål för stadens fastighetsbestånd, miljöbilsmål mm.

Nya miljöprofilområden

Hammarby Sjöstad är uppmärksammat runt om i världen för målsättningen att vara en hållbar stadsdel. Vi menade att det fanns behov av att utveckla Hammarby Sjöstad 2.0 för att tala IT-språk. I stadens budget för 2008 beslutades att ”Norra Djurgårdsstaden samt ett något större projekt i programskedet i söderort, Farsta, Gullmarsplan, Midsommarkransen eller liknande, är profilområden som ska ge uttryck för stadsmiljöer i världsklass där ny miljöteknik kan visa vägen för hållbara lösningar för stockholmaren, företagaren och staden.” Sagt och gjort, arbetet påbörjades och resultatet blev Norra Djurgårdsstaden, upprustning av miljonprogramsområdet och ett område där enbart privata fastighetsägare har marken, Lövholmen.

Nya tuffa klimatmål

Klimatmål om utsläpp max 3 ton  Co2/stockholmare 2015 sattes upp. Detta efter det att en noggrann analys genomförts om huruvida målet var rimligt eller ej. Slutsatsen var att det var ett tufft, men rimligt mål, för staden att sätta upp. Ett förverkligande av målet innebär att Co2-utsläppen minskar med 45% sedan 1990. Ender en tidsperiod där Stockholm stad vuxit med med än ett Malmö invånarmäsigt.

Klimatpakten inrättas 2007

I anslutning till att beslutet om stadens nya miljöprogram antogs sjösattes Stockholm stads Klimatpakt. Ett samarbete mellan staden och de företag som anslöt sig till mål i stadens miljöprogram. Ett helt frivilligt nätverk som nu har vuxit från 7 företag till i skrivande stund 179. Nätverket erbjuder erfarenhetsutbyte och har också lett till att nya miljöprojekt har startats mellan företagen.  Klimatpaktkonceptet har kopierats och finns nu på flera håll i världen.

Elbilsprojektet 2008

Ett samarbete mellan staden och Fortum som bl a innebar att Fortum byggde om flera av sina bilar till hybrider för att se om det skulle vara möjligt att använda den typen av fordon i stadsmiljön, som servicefordon. I projektet ingick också att utveckla laddstolpar. Projektet gav värdefull erfarenhet och har i sin förlängning lett till att staden tagit initiativ till en gemensam elbilsupphandling där många andra kommuner och företag har medverkat. En gemensam upphandling som har inneburit att elbilar introducerats på den svenska marknaden tidigare än vad som annars hade varit fallet. För Fortums del ledde projektet till att de startade och avknoppade ett nytt bolag som sysslar med just laddning av elbilar

Europas första Miljöhuvudstad 2010

Stockholm beslöt sig för att lämna in ansökan om att bli Europas första miljöhuvudstad. En omfattande ansökan utformades. En ansökan som också kom att bli en viktig berättelse om stadens miljöarbete, historiskt såväl som framtida ambitioner. Efter noggranna juryförhör mm så utsågs Stockholm 2009 till att bli Europas första miljöhuvudstad 2010. Ett beslut som inte minst baserades på att staden har ambitiösa planer för framtiden, vi sitter inte nöjda med det som gjorts.

Norra Djurgårdsstaden ett av 18 utpekade stadsutvecklingsprojekt inom Clinton Climate Development Initiative

I maj 2009 utsågs Stockholm,  och framförallt Norra Djurgårdsstaden, av förre president Clintons stiftelse Clinton Foundation, till en av de städer som globalt ska ingå i programmet Climate Positive Development Program. Det har till syfte att utveckla tekniker och protokoll för att skapa bostadsområden som har en positiv klimatpåverkan. Detta smarbete pågår och Norra Djurgårdsstaden ska vara en spjutspets för hållbart stadsbyggande där innovativ svensk miljöteknik och kreativa lösningar utvecklas, prövas och visas upp. 

Miljöprogram för Norra Djurgårdsstaden

Det miljöprogram, med tuffa miljömål, som utarbetats för Norra Djurgårdsstaden, har tagits fram i samverkan mellan näringslivet och staden. Det gör att detta miljöprofilområde och dess mål, har en helt annan förankring i näringslivet än de som sattes upp för Hammarby Sjöstad. Miljömålen som också är ett skäl till varför området har pekats ut av Clinton Foundation som ett av de två som finns i Europa.

Jag skulle kunna hålla på att skriva mycket mer. Tiden gick fort på vår dragning idag. Vi hann inte ens fram till Framkomlighetsstrategin eller för den delen biogasstrategin som nu också har vidareutvecklats. Ej heller hann jag nämna något om att vi var först med att ta frågan om luftkvaliteten på riktigt allvar. 

Ikväll ska jag träffa representanter för Clinton Climate Initiative. De är här just nu för att göra avstämningar kring vårt gemensamma projekt. Det ska bli spännande att träffa dem.

Så detta – bara en lite smakbit kring vad som har hänt sedan 2006 när Alliansen fick majoriteten i stadshuset och tog tag i miljöarbetet på ett mycket konkret sätt.

/