Vid dagens budgetdebatt passade jag på att framföra följande minst sagt relevanta fakta kring hur det ser ut på arbetsmarknaden i Stockholm. Om man lyssnar på oppositionen och då framförallt socialdemokraterna så svartmålar de allt vad de kan när det gäller arbetsmarknaden. De väljer ut maj 2008 som utgångspunkt för att få det att framstå som att utvecklingen är katastrofal. Och visst har det varit en kraftig förändring av arbetsmarknaden efter Lehman Brother krisen i september 2008 – men utifrån ett längre perspektiv har det varit än värre. Är bilden svår att läsa- klicka på den.
Ungdomsarbetslösheten har ökat även i Stockholm efter Lehmankraschen. Men arbetsförmedlingens oktobersiffror visar att arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd i gruppen 18-24 år är 5,6%, att jämföra med tex 13,7% i Malmö och 8,6% i Göteborg. Utmaningarna när det gäller ungdomsarbetslösheten skiljer sig beroende på stadsdel. Det är därför som vi satsar i budgeten för att nå 16-19 åringar och för att fånga upp 20-24 åringar. Vid sidan om detta måste naturligtvis skolan bli duktigare på att fånga upp ungdomar som riskerar att falla ur skolan redan på grundskolenivå. Den som inte har gymnasiekompetens har mycket svårt att etablera sig på dagens och morgondagens arbetsmarknad. Med detta sagt finns det hopp om att fler som inte fått in sin fot ska kunna få det med rätt stöd. För det finns en enorm kraft i utvecklingen på arbetsmarknaden i vår region.
Kraften i utvecklingen kan illustrerar med det som har hänt sedan den nuvarande alliansen tillträdde i stadshuset efter valet 2006, dvs tredje kvartalet. Sedan dess har antalet sysselsatta ökat med + 81 700 i staden. Antalet personer i arbetskraften har ökat med +87.600 under samma tidsperiod.
- Arbetslösheten var 6,1 % i staden 2006 när vi tillträdde. Idag uppgår den till 6,2% . Det innebär att det är 5.900 fler som är arbetslösa än när vi tillträdde. Detta illustrerar vilken fantastisk förmåga som arbetsmarknaden här har att sysselsätta människor. Det illustrerar också att det finns mer att göra för att minska utanförskapet. Värt att påminna om är att vi talar om en tidsperiod där det har varit en kraftig lågkonjunktur, och där det fortfarande är mycket skakigt i världsekonomin.
Några ytterligare fakta illustrerar detta
- I Sthlm stad är sysselsättningsgraden 73,8 %.
- 66,8% i riket.
- Sysselsättningsgraden (15-74 år) i stockholmsregionen är klart högst i landet 70,5 %.
- Sthlms län har lägst andel långtidsarbetslösa av Europas samtliga regioner.
- Ungdomsarbetslösheten i Sthlmsregionen sjunker markant – den lägsta som har noterats under de 19 kvartal som statistiken omfattar. 17% varav minst 50% är heltidsstuderande.
Är bilden svår att läsa- klicka på den.