Pisa-raset som presenterades i förra veckan har lett till en rejäl debatt. Och det är verkligen djupt oroande att svenska ungdomar är dåliga på läsförståelse och matte. Men hur kan någon tro att ett sådant problem löses genom en orgaisatorisk förändring -att förstatliga skolorna? Att de som är motståndare till det fria skolvalet förfäktar detta är lätt att förstå. Men skälet till detta är ju knappast Pisa-resultaten utan pga att de faktiskt är emot friskolor. Varför andra lyfter frågan kan jag inte förstå.
Dock finns det några skribenter som försöker göra en djupare analys av problemen i den svenska skolan. Den ena är M Zaremba i DN.. Det är en intressant artikel på många sätt. En annan är en något äldre artikel, men som belyser problematiken och därmed kanske kan sägas förvarna om Pisa. Författaren till denna är Martin Ingvar.
Att göra problemen med resultaten i skolan till en fråga om huvudmannaskapet, och att dessutom driva den nu när den svenska skolan har varit och är föremål för omfattande förändringar via en mängd riksdagsbeslut, är minst sagt förvånande. Att den drivs av lärarfacken är än mer märkligt. Borde inte deras medlemmar önska sig arbetsro och på att få fokusera på sitt viktiga uppdrag -att förmedla kunskaper och färdigheter till eleverna istället för en ny omorganisation?
/