Vilken politik som förs spelar roll för jobb och tillväxt

Stockholms stad utsågs 2013 till årets tillväxtkommun. Här finns Sveriges bredaste arbetsmarknad med ett varierat näringsliv och mångfald av företag och branscher. Här uppfylls drömmar och här finns karriärvägar. Till Stockholm söker sig kompetens från hela Sverige och hela världen. Stockholms stad tog emot knappt en tredjedel av alla beviljade arbetstillstånd under 2009-2012.

Mellan 2006 och fram till mitten av 2008 minskade arbetslösheten både i riket och i Stockholms stad, för att sedan öka igen i och med Lehman Brother-kraschen och den efterföljande internationella ekonomiska krisen. Trots omfattande internationell kris har det samlade utanförskapet fortsatt att minska jämfört med läget innan 2006 års val. Sedan 2005 har hela 96 000 nya jobb skapats i Stockholms stad. Det är fler än i Malmö och Göteborg tillsammans. 2008 skapade alliansen i stadshuset Jobbtorg Stockholm. Vi ville ha ett mer målinriktat arbete gentemot människor som har arbetsförmåga och är beroende av försörjningsstöd. Vi var helt enkelt inte nöjda med Arbetsförmedlingens arbete mot denna målgrupp. Sedan starten har stadens Jobbtorg rustat 18 000 personer från utanförskap till egenförsörjning.

I veckan presenterades Länsstyrelsens ”Läget i länet” för 2014 års första kvartal. Sysselsättningsgraden i Stockholm står sig fortsatt stark och är ca 10 % högre än i S-styrda kommunerna Malmö och Göteborg. Sett till hela EU (eurostats statistik) har Stockholmsregionen den högsta sysselsättningsgraden – vid sidan av Åland. Jobb skapas dock inte ut ur det tomma intet utan är beroende av företag och drivande entreprenörer.

I veckan släppte Svenskt Näringsliv sin ranking över företagsklimat i Sveriges kommuner. Stockholm har klättrat 19 placeringar sedan förra året och totalt 110 placeringar sedan s, v och mp styrde Stockholm. Dessutom har den totala företagsamheten ökat sedan 2006, framförallt ökat bland kvinnor. Sedan 2006 har antalet företag per 1000 invånare i Stockholms stad ökat från 46 till 53!

Vi lever i ett en global och transparant värld, där konkurrensen är stenhård – i synnerhet för ett litet land i Norden. Stockholms konkurrenskraft är med andra ord beroende av internationell tillgänglighet – det måste vara lätt att resa hit och att resa härifrån. Arlanda och Bromma flygplats är nyckelspelare i detta arbete. Goda flygmöjligheter är vitala för att locka hit fler besökare, människor med hög kompetens och fler investeringar i syfte att skapa en mer attraktiv region där företag vill etablera sig.

Politik spelar roll. Därför är det märkligt att s, mp och v inte synas när de talar om jobbskapande. Deras politik innebär ju ökade kostnader för att anställa, inte minst unga, och även hot när det gäller stockholmsregionens tillgönglighet ich därmed konkurrenskraft. Både mp och v vill lägga ner Bromma flygplats – även s har varit inne på det spåret men eftersom deras olika falanger ständigt står i strid med varandra är det svårt att veta vad som kommer hända. Deras kompisar i opposition mp är därutöver generellt skeptisk till flyglinjer och vill hindra Arlandas utveckling.

Oppositionens vilja att lägga ner Bromma flygplats och begränsa in- och utflygningar till Arlanda skulle vara förödande för Stockholmsregionens tillväxt och arbetsmarknad. Vi inom Moderaterna och alliansens inser vi snarare behöver snarare kraftsamla för att få till nya flyglinjer till Stockholmsregionen för att stärka vår konkurrenskraft och öka arbetstillfällen.

Vilket Stockholm vill du se?
/