Idag har jag mitt sista sammanträde med arbetsmarknadsnämnden som ordförande. Det var ett mycket klokt beslut att efter valet 2010 inrätta en nämnd som enbart ansvarade för arbetsmarknadsfrågor. Det innebar att vi tydligt gjorde en boskillnad mellan sociala frågor och arbetsmarknadsfrågor. Det innebar också att vuxenutbildningen och SFI, svenska för invandrare, flyttade från utbildningsnämnden till en arbetsmarknadsnämnd. Det har varit en förmån att få bygga upp denna nya förvaltning och leda dess arbete.
Ska man lyckas med att minska utanförskapet så krävs det kraftsamling. Det är precis detta som vi har gjort i Stockholm. Sedan 2006 har det tillkommit 100 000 fler jobb i Stockholm stad. Stockholmsregionen har idag, vid sidan av Åland, den högsta sysselsättningen i hela EU.
Mer än 18.000 personer har gått från försörjningsstöd till egen försörjning. Jag önskar att fler fick hör alla de fantastiska historier om hur enskilda personers liv har förändrats tack vara det arbetet som görs av alla de engagerade medarbetare som finns vid stadens Jobbtorg och inom arbetsmarknadsförvaltningen.
Den lokala politiken spelar roll. Det har inte riktigt framkommit i den nationella valrörelsen. Jobbet med att minska utanförskapet och ta tillvara på människors förmåga är långt ifrån avslutat. Men det går åt rätt håll. Jag har försökt att illustrera konkreta exempel via min blogg och under rubriken Veckans nystart återfinns många goda exempel som förhoppningsvis inger hopp till många andra som kan tyckas ha en tuff tillvaro.
Stockholm har återhämtat sig bra efter finanskrisen och är idag i mångt och mycket motorn i den svenska arbetsmarknaden. Sysselsättningen är högra än 2006. Kraften i den tillväxt som sker här är stark. Det visar bara det faktum att arbetsmarknaden har förmått att ge allt fler stockholmare jobb. Här finns mängder av spännande företag, ny teknik och kompetens från hela världen.
För en väl fungerande arbetsmarknad krävs en politik som tar ansvar för jobben. Det handlar dels om att underlätta företagande, så att jobben kan bli fler. Men det handlar lika mycket om att skapa förutsättningar för att jobben ska komma fler till del. Alla är vi olika. Därför är det också naturligt att arbetsmarknadsinsatser måste utformas efter varje enskild individs behov. Inom Jobbtorg Stockholm är individen och matchningen mot arbetsmarknaden i centrum för att hitta långsiktiga lösningar. Under den gångna mandatperioden har nya insatser startats, för att stötta fler till jobb. Bland annat omsorgsvärdar och äldrevärdar, vilka är insatser som erbjuder utbildning och arbetslivserfarenhet inom äldrevård och omsorg. Det individualiserade arbetet inom jobbtorgen har gett resultat: Vid årsskiftet 2013 kunde konstateras att hela 40 procent av de inskrivna avslutades till jobb eller studier redan efter 3 månader och totalt har över 18 000 aspiranter gått från utanförskap till egenförsörjning sedan Jobbtorg Stockholm startades år 2008.
Antalet sökande till SFI ökar och yrkesinriktningen inom SFI har stärkts, genom de så kallade sfx-utbildningarna: Svenska för yrkesutbildade. Dessa är ett sätt att bättre tillvarata all den kompetens som kommer till Stockholm, samtidigt som vi kan möjliggöra för fler att snabbare få jobb inom det yrke personen har tidigare erfarenhet av. En uppföljning som har gjorts på SFI-studerande visar att de studerande kommer ut i arbete och studier. Utöver en väl fungerande SFI-utbildning är det nyligen uppstartade projektet Stockholmsfadder viktigt för ett mer integrerat Stockholm.
Dagens arbetsmarknad ställer allt högre krav på kompetens. Därför måste människor ges möjlighet att omskola sig och lära sig jobbet på jobbet. Det är bra att Stockholms stad nu går i bräschen med att införa regeringens yrkesintroduktionsanställningar, YA-jobben, där 25 % utbildning kombineras med 75 % arbete.
I en stad som gör det möjligt för alla är det viktigt med insatser för Stockholmare i alla åldrar. I år kunde rekordmånga ungdomar erbjudas sommarjobb inom stadens verksamheter. Vi har den senaste mandatperioden fört en aktiv jobbpolitik, som skapar förutsättningar för att jobben ska bli fler. Utanförskapet har minskat samtidigt som sysselsättningen har ökat. Vi har lagt grunden för ett Stockholm där alla behövs.
Jag är orolig för var en ny majoritet kan komma att göra på detta område. Arbetet för att minska utanförskapet måste gå vidare oförtrutet.Vi har all anledning att vara stolta för den offensiva politik som har drivits på detta område. Att höja kostnaderna för att anställa unga är ingen framgångsrik väg. Det vi sett hittills från s, v och mp inom arbetsmarknadsnämnden imponerar inte.
Efter dagens sammanträde blir det skifte av fokus – nu är det offensiv oppositionspolitik som gäller.