Reepalus skruvade remisslista

Läggs verksamheter ner så får kommunerna ta hand om barnen/ eleverna. Det har friskolemotståndarna ofta framhållit. Men när utredningen nu kommer med förslag som kan innebära just detta så är det tyst. Då är det ok att verksamheter tvingas lägga ner och då verkar inte kommuner drabbas.

Under fredagen gick Vinst i välfärdsutredningens 850-sidiga förslag på remiss till drygt 140 remissinstanser. De har på sig till 24 februari att svara på det förslag vars effekter innebär i princip stopp för välfärdsföretagen. Flera har redan vittnat om att konstruktionen vi stbegränsningen gör att det blir omöjligt att driva verksamheten på ett ansvarsfullt sätt.

Det mest intressanta med remisslistan är dock vilka som INTE finns med. Jag tänkte att det kan vara intressant att visa hur staten skruvar till det demokratiska remissverktyget. Det finns någon form av fristående verksamhet inom förskola, grundskola och gymnasieskola i ALLA Sveriges kommuner. Andelen barn och elever skiljer sig åt. Det gör också att kommunerna är mer eller mindre sårbara när det gäller effekterna av Reepalus förslag.

Läggs verksamheter ner så får kommunerna ta hand om barnen/ eleverna. Det har friskolemotståndarna ofta framhållit. Men när utredningen  nu kommer med förslag som kan innebära just detta så är det tyst. Då är det ok att verksamheter tvingas lägga ner och då verkar inte kommuner drabbas.

Men jag är övertygad om att många kommunpolitiker är oroliga över förslagets effekter. Bland de som INTE finns på remisslistan är bla följande som alla har en stor andel elever i fristående verksamheter:

Bollnäs 26% av barn i friförskola – 23,4% i fristående grundskola

Boden 19% friförskola – 20,7 % fristående grundskola

Danderyd 52% friförskola – 21,7% fristående grundskola

Ekerö 41% friförskola – 18,4% fristående grundskola

Eskilstuna 14% friförskola – 19,8% fristående grundskola

Helsingborg 35% friförskola – 21,4 % fristående grundskola

Höör 35% friförskola – 24,9% fristående grundskola

Knivsta 34% friförskola – 16,1% fristående grundskola

Norrtälje 43% friförskola – 20,7% fristående grundskola

Stockholm 34% friförskolor – 25,4% fristående grundskola

Uppsala 31% friförskolor – 20,6% fristående grundskola

Västerås 32% friförskolor – 23,6% fristående grundskola

Örebro 13% friförskolor – 20,1% fristående grundskola

Övertorneå – 23% friförskolor -14% fristående grundskola

Detta bara några exempel på kommuner som i allra högsta grad berörs av Reepalus förslag. Av Stockholms läns kommuner finns bara Botkyrka, Sigtuna och Nacka med på listan, Västra Götalandregionen liksom Uppsala läns landsting saknas också på listan. Tittar vi på andelen elever i fristående gymnasier så är andelen betydligt högre, i vissa kommuner 50 %.

Förhoppningsvis är det många fler som inser att detta är en viktig remiss för våra kommuner och landsting. Över 340.000 barn och elever går i fristående skolor runt om i Sverige, hundratusentals skulle vilja men står i kö för efterfrågan är större än antalet platser. Och vem vågar bygga ut och investera i drtta läge?

Över 60.000 arbetar i fristående skolor runt om i landet. Det är sorgligt att de inte räknas i detta syniska politiska spel.