Vice ordförande Anders Göransson (s) i Södermalms stadsdelsnämnd har skrivit ett öppet brev till mig angående framkomlighet och snöröjning. Detta publicerade tidningen Mitt i Södermalm. Därför skickade jag mitt svar till honom även till tidningen Mitt i. De tog med delar av mitt svar i denna veckas nummer (15 mars) men valde bort det som var min poäng – att (s) säger nej till såväl sjötippning som landdepåer av snö. Därför publicerar jag nu hela mitt svar här på bloggen. Det ska bli spännande att se om jag får svar på min fråga från Anders Göransson om hur han anser att frågan om var snön ska läggas ska besvaras….
Hej Anders,
Jag delar din uppfattning att Stockholms stad har ett stort ansvar för att upprätthålla en tillgänglig och framkomlig stad året runt. Årets och fjolårets vintrar har varit ovanligt snörika jämfört med senare år. Vi är inte nöjda med den försämrade framkomligheten och tillgängligheten som det inneburit för stockholmarna. Och självklart ska man ha tillgång till en fullgod snöröjning oavsett var man bor i staden.
Den här vintern har det fallit cirka 10,6 miljoner m3 snö bara i innerstaden. En förutsättning för att upprätthålla en god framkomlighet i Stockholm är att det finns någonstans att göra av snön. Naturvårdsverket definierar snö som flyttas som avfall när det läggs ner på marken eller tippas i sjö. Detta trots att snö egentligen är dagvatten som frusit. Det gör att det krävs tillstånd för att lägga ner bortforslad snö. Stockholms stads möjligheter till själva styra över snöröjningen i Stockholm innerstad och ytterstad är således väsenligt kringskuren.
Staden har ett väghållningsansvar men min fråga till dig är; Var ska snön läggas? I kommunfullmäktige säger dina partikamrater nej till snödepåer på land och nej till sjötippning. Jag har frågat hur de tycker att snön ska hanteras men ej fått svar. Du kanske har ett förslag på var vi ska lägga snön som röjs undan?
Ulla Hamilton, Trafikborgarråd i Stockholms stad