Lå 2014/15 var det enl Skolverkets Salsa 39 skolor som ”överpresterade rejält” med hänsyn taget till bakgrundsfaktorer. Av dessa var 28 friskolor och 11 kommunala skolor. 15 procent av landets grundskoleelever går i en friskola.
Skolverket har en intressant databas som heter SALSA. Där har landets skolors resultat räknats fram genom att de faktiska betygsresultaten sätts i relation till beräknat meritvärde som bygger på ett antal bakgrundsfaktorer, bland annat föräldrarnas utbildningsnivå och andel med utländsk bakgrund och nyanlända. Utifrån dessa bakgrundsfaktorer presenteras sedan ett förväntat resultat. En teoretisk beräkning men det ger en god indikation om skolans prestation. En intressant läsning som ger en bild av vilka skolor som ”överpresterar” i förhållande till bakgrundsfaktorerna. Särskilt intressant är det eftersom friskolor ofta anklagas för att välja sina elever – vilket inte är sant och dessutom olagligt. De verkar inte känna till att denna information finns, eller också vill de inte ta reda på det. Livet blir ju enklare om man inte behöver kontrollera fakta. Men på Skolverkets hemsida Välja skola finns alla skolor inlagda i ett diagram, som man hittar genom att välja en skola och gå vidare.
Jag har roat mig med att titta på vilka skolor i landet som har presterat +30 eller högre är förväntat resultat avseende genomsnittligt meritvärde för skolan åk 9. Läsåret 2014/15 var det 39 skolor som lyckades med detta av totalt 1.425 grundskolor. Av dessa var 28 friskolor och 11 kommunala skolor. 15 procent av landets grundskoleelever går i en friskola. Så här ser hela listan ut:
Stockholm International Academy (f) 57
Framstegsskolan i Stockholm (f) 54
Malmö International (k) 50
International School of Helsingborg (k) 50
Norrsundsskolan Norrtälje (k) 50
Elma School Stockholm (f) 48
Sthlms Internationella Montessoriskola (f) 46
Novia Engelska skolan Stockholm (f) 47
Fredrikshovs slottsskola Stockholm (f) 47
Vinsta grundskola Västra Stockholm (k) 47
Botkyrka friskola (f) 45
IES (Internationella Engelska Skolan) Skärholmen (f) 41
Maria Elementarskola Stockholm (f) 40
IES Borås (f) 40
Alfaskolan Solna (f) 40
Änglagårdsskolan Göteborg (f) 38
Kunskapsskolan Landskrona (f) 37
Kunskapsskolan Saltsjöbaden (f) 36
Kungsholmens grundskola (k) 36
IES Eskilstuna (f) 36
IES Jönköping (f) 35
Vittra Adolfsberg Helsingborg (f) 34
Västra Ramlösa skola Helsingborg (k) 34
Engelska skolan i Bromma (f) 34
Bäckagårdsskolan Malmö (k) 33
Carlssons skola Stockholm (f) 33
Hagnässkolan Upplands-Bro (k) 33
Europaskolan Södermalm Stockholm (f) 32
Lina grundskola Södertälje (k) 32
Birkaskolan Ekerö (f) 32
Vittra kronhusparken Gbg (f) 32
Kinnarpskolan Falköping (k) 31
Europaportens grundskola Malmö (f) 31
Enskilda Stockholm (f) 31
Sverigefinska skolan Stockholm (f) 31
Vittra Brotorp (f) 31
Idekulla skola Tingsryd (f) 31
The Englisch School Göteborg (f) 30
Smedshagsskolan Stockholm (k) 30
Jag förstår att denna lista inte ger ett förväntat resultat bland landets friskolebelackare. Men för alla andra kan det vara intressant att veta att friskolor är klart överrepresenterade när man tittar på genomsnittligt meritvärde och hänsyn tagits till bakgrundsfaktorer. Inte minst borde detta intressera Ilmar Reepalu. Han borde fundera på hur detta kommer sig.