Fredrik Bergström- Lyft infrastrukturen med hjälp av smarta samarbeten med näringslivet och privat kapital

Sverige har ett stort behov av infrastrukturinvesteringar. Samtidigt finns det begränsat med offentliga medel. Jag samtalar med Fredrik Bergström, som  har mångårig erfarenhet av infrastrukturfrågor. Han menar att det finns organisationsmodeller som kan intressera näringsliv och kapital för att bygga och finansiera konkreta infrastrukturprojekt. Det sker i andra länder och vi har goda erfarenheter från Arlandabanan och Öresundsbron. Svenska myndigheter och politiker borde få upp ögonen från denna möjlighet, inte minst mot bakgrund av de uppenbara behov som finns i och med det svenska Nato-medlemskapet. Fredrik är ordförande för InfraSweden, han deltar också i ett forskningsprojekt om alternativ finansiering och organisering av transportinfrastruktur tillsammans med LTH/Fastighetsvetenskap. Han har skrivit rapporten ”Lyft infrastrukturen – Om hur privat kapital och kompetens kan bidra till att framtidssäkra infrastrukturen” på uppdrag av Almega.

Hans Bergström om libelarernas nyvunna tilltro till staten och bristen på fakta i skoldebatten och fostran

Hamiltonpodden gästas denna vecka av Hans Bergström, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och mångårig skoldebattör. Han är också gift med Internationella Engelska skolans grundare Barbara Bergström. Samtalet handlar om hur det kommer sig att Liberalerna nu uttrycker stor tilltro till staten när många av de problem som återfinns i skolan har sin grund i statliga beslut. Vi talar också om vad som behöver förändras i skolsystemet, om behovet av att lyfta skolans fokus på kunskap och fostran och om det faktum att det är så svårt att få fram fakta i skoldebatten. Friskolorna bidrar mycket tydligt till att lyfta svensk skolas resultat.

Mathias Sundin – Var det så klokt att undanta skolan från AI kommissionens uppdrag?från

Mathias Sundin har varit ledamot i den av regeringen tillsatta AI kommissionen. Ordförande har varit Carl-Henric Svanholm. De lämnade nyligen sina förslag i en läsvärd rapport, till regeringen. Jag samtalar med Mathias om kommissionens förslag, hur den ser på AI:s potential för vårt välfärdssamhälle och om det ytterst märkliga att uppdraget tydligt angett att AI kommissionen uttryckligen inte skulle lägga förslag som rör skolans område. AI handlar i allra högsta grad om konkurrenskraft, för individer, för företag och för nationer.

Maria Rankka om hur ABC Labs gick från idé till att stå för 20-25 procent av alla PCR-test under pandemin

Det känns som mycket länge sedan som världen drabbades av en pandemi. I veckans Hamiltonpodd samtalar jag med Maria Rankka, en av initiativtagarna till ABC Labs. I februari 2020 insåg hon och hennes partner att det skulle behövas omfattanda provkapacitet i Sverige. Verksamheten kom att står för 20-25 procent av PCR-provanalysen under pandemin. Ett imponerande exempel på hur entreprenörer kan göra skillnad. Lyssna på hennes berättelse, hur myndigheterna reagerade och vad hon gör idag.

Lärarutbildningen förslösar både skattemedel och humankapital

I veckans Hamiltonpodd samtalar jag med Eva Nisser, ekonom och mycket engagerad i utbildningsfrågor. I april 2024 presenterade Kommissionen för skattenytta rapporten ”Bättre lärarutbildning! Dagens lärarutbildning förslösar både skattemedel och humankapital.”. Rapporten är skriven av Eva Nisser och Inger Enkvist.

Den 29 november ska utredningen om en ny lärarutbildning presentera sitt förslag. Vilka förväntningar har Eva på denna? Vad är problemen med dagens lärarutbildning och hur borde den förändras? Lyssna på vårt samtal.

Vad vilja moderaterna i Stockholms stadshus?

Den sittande s-v-mp-majoriteten höjer skatten i Stockholm. Det innebär att rik som fattig får en högre skatt nästa år. Vad vill då moderaterna i Stockholm? Jag samtalade inför budgetdebatten , med Christofer Fjellner, oppositionsborgarråd (M), om detta. Det blev om bland annat skatter, trygghet och skola. Lyssna här.

 

Var nionde elev fick F i matte när de lämnade grundskolan vårterminen 2024

Skolverket publicerade rapporten ”Skolgången för elever med slutbetyget F” i veckan. En bedrövlig läsning. Den beskriver skolors oförmåga att ge stöd till elever i matematik. Detta trots att skolorna redan i åk 3 kan se att eleverna halkar efter. Rapporten visar att 4 av 10 inte får det stöd de har rätt till. Hur jobbar Internationella Engelska skolan med detta? Om det samtalar jag i veckans podd med Annakarin Johansson Sandman, head och academics på IES. Lyssna och lär!  

 

Varför behövs företag inom vård, skola och omsorg?

Jag samtalar med Stefan Stern, rådgivare till Nordstjernan AB och Wallenberg Foundation AB, tidigare statssekreterare hos Mona Sahlin och biträdande partisekreterare för socialdemokraterna. Vi talar om varför det är politiskt kontroversiellt att välfärdsföretag är AB, vad är orsaken till socialdemokraternas attacker mot dessa företag, vilka effekter får deras politik när de får möjlighet att genomföra den, som tex i region Stockholm och om vilka som drabbas. Lyssna här