Vinsten är aldrig garanterad – vinst är en kompensation för den risk som entreprenören tar

Gäst i Hamiltonpodden denna vecka är Niklas Elert. Han är forskare vid Handelns forskningsinstitut och ledamot av Produktivitetskommissionen. Han är särskilt intresserad av entreprenörskapsfrågor. Han har medverkat i en intressant antologi om vinst som jag rekommenderar för läsning. Vi talar vinst, om välfärdsföretagens särskilda förutsättningar på den sk kvasimarknaden och om att studier visar att välfärdsföretagen bidragit till högre kvalitet och lägre kostnader. Lyssna på vårt samtal här. 

Skolan jobbar inte datadrivet med skolfrånvaron

Min gäst denna vecka i Hamiltonpodden är Aggie Öhman. Hon är skolutvecklare, engagerad debattör med spetskompetens inom skolfrånvaro och initiativtagare till Prestationsprinsen.

Vi talar om hur ett land med skolplikt kan acceptera så stor skolfrånvaro. Skolverkets undersökning HT 2023 visade att den var 15-29% för 15% av eleverna i förskoleklass och grundskolan. Vad beror frånvaron på och hur få tillbaka eleverna till skolan? Länder som inte har skolplikt har bättre koll på skolnärvaron än vad vi har i Sverige. I USA är det ett mått på kvalitet att man får eleverna att komma till skolan. Jag undrar – varför är det inte det i Sverige? Lyssna på vårt samtal.

Vad innebär ett accelerationsprogram på Epicenter?

  1. I detta avsnitt av Hamiltonpodden träffar jag Jack Melcher Claesson. Han är ”Head of Acceleration” vid Epicenter i Stockholm. Vi bokade in vårt samtal i samband med att Epicenter firade 10 år för någon månad sedan. Vi talar om vad Epicenter är, hur det kommer sig att det har utvecklats ett accelerationsprogram vid Epicenter och vad verksamheten innebär för Stockholm från ett internationellt perspektiv. Jack svarar också på frågan hur det kommer sig att länder vill samarbeta med Epicenter och vi får ett exempel på det internationella intresset mitt under vårt samtal.

Jack är själv serieentreprenör och har också en bakgrund, som så många entreprenörer, som UF-företagare.

Lyssna på vårt samtal här.

 

Elever i resursskolor måste få en långsiktig finansieringslösning

Resursskolor har utretts vid flera tidigare tillfällen, bara under de senaste 10 åren. Almega Utbildning har nyligen, i ett brev till Skolpengsnormsutredningen, understrukit vikten av att den kan presentera ett förslag som innebär en långsiktig lösning för finansieringen av resursskolorna.

Dagens skolsystem bidrar till att elever systematiskt misslyckas i skolan, särskilt elever med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). I dag lämnar drygt 15 procent av eleverna grundskolan utan gymnasiebehörighet. Elever med NPF är kraftigt överrepresenterade i statistiken. Därför kan det inte nog understrykas hur viktigt det är för såväl eleverna som för samhället i stort att utredningen nu presenterar en lösning på finansieringsfrågan.

Elever som går i resursskolor har ofta en historik av tidigare problematisk skolfrånvaro och låg måluppfyllelse. En stor och ofta stökig skolmiljö i vanliga skolor försämrar deras möjlighet att ens vistas där. Därför är en helt anpassad och resurstät skola ofta en nödvändig lösning för dessa elever. Eftersom en resursskola inte är en egen skolform finns det skäl att understryka att en riktad ersättning till en resursskola är en investering i dessa elevers, med stora och varaktiga stödbehov, möjligheter att nå kunskapsmålen för ordinarie grund- och gymnasieskola och därmed också leva ett mer självständigt liv.

I veckans Hamiltonpodd samtalar jag med Niklas Ahlström, styrelseordförande för familjeföretaget Utvecklingspedagogik AB, om dessa frågor och även om att regelverk och finansieringsmodeller måste stödja elevernas rätt till anpassad lärmiljö och ge nödvändig förutsägbarhet för sådana insatser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur kan liberalen bemöta populisten?

Nils Karlson, statsvetare och bland annat grundare av forskningsinstitutet Ratio, har skrivit en bok med rubriken ”Ett liberalt försvar mot populismen. Han skrev boken när han var gästforskare vid Stanford university. Vi samtalar i Hamiltonpodden om varför populismen är ett hot mot demokratin och det öppna samhället. Var finns de som idag företräder ett liberalt perspektiv. Det är en mycket intressant och tänkvärd bok som går att ladda ner gratis här.

Den finns också på svenska utgiven av Timbro.

Mitt skolvals vd Dany Kessel om att skolvalet kan utvecklas

Veckans Hamiltonpodd har forskaren Dany Kessel, dr i nationalekonomi och en av initiativtagarna till plattformen Mitt skolval som gäst.  Mitt skolval är en plattform som används av många kommuner och i ett flertal kommuner deltar även friskolor. Det innebär att såväl familjer som skolhuvudmän snabbare kan få besked om vilken skola eleven får en plats. Lyssna på vårt samtal här om hur skolvalet kan utvecklas och effektiviseras.

/

Erik Engellau-Nilsson Norrsken Launcher – Individer bygger Stockholms fantastiskt starka ekosystem

Jag samtalar med Erik Engellau-Nilsson, tidigare vd för stiftelsen Norrsken, och numera på Norrsken Launcher, ett relativt nystartat investmentbolag med syfte att satsa på forskningsnära investeringar. Hur bidrar Norrsken Launcher till att forskare faktiskt kan bygga företag av sina idéer? Lyssna på hur de bidrar inom områden som till exempel kärnkraft, Blykalla och stamcellsföretaget Cellcolabs. Blykallas första testreaktor ska nu byggas vid Oskarshamns kärnkraftverk.  Hur ser han på Stockholms och Sveriges konkurrenskraft. Vad är enligt honom viktigast för att företag ska kunna fortsätta och utvecklas i Sverige och hur ser han på EU:s politik när det gäller startups. Lyssna här

Professorn i Hamiltonpodden – Det finns inte ”en enda väg” att vända en skola

Veckans samtal i Hamiltonpodden är med professor Karl Wennberg,  innehavare av Hans och Barbara Bergströms professur och chef för Center för Educational leadershipand Excellence vid Handelshögskolan i Stockholm. Vi samtal om forskning kring framgångsrika skolor, går det att vända utvecklingen i en skola med svaga resultat och i så fall hur, leder Skolinspektionens tillsyn till bättre skolor och  om varför den forskning som utförs om skolors arbete är viktigt. Lyssna här och hör vad han skulle göra om han var skolminister.

Kvalitetsarbetet i fokus för AcadeMedias kvalitetschef

Veckans samtal i Hamiltonpodden är AcadeMedias kvalitetschef Ingela Gullberg. De bedriver en omfattande utbildningsverksamhet i Sverige, Norge, Finland, Tyskland och Nederländerna. Den spänner brett, från bland annat  förskola, grundskola, gymnasieskola, komvux, yrkeshögskola och SFI.

Koncernen har totalt 21.000 medarbetare. I Sverige går  104 000 barn och elever i deras förskolor, grund- och gymnasieskolor och dessutom 100 000 i vuxenutbildningen. Lyssna på vårt samtal här. Vi  talar om hur kvalitetsarbetet är uppbyggt, hur man kan ha ett kvalitetsarbete som omfattar flera länder och vad Ingela skulle göra om hon var skolminister.