Är det inkomstskillnaderna eller utanförskapet som är det viktiga?

DN har idag en artikel om att klyftorna ökar mellan Stockholms stadsdelar. Artikeln baseras på en Swecorapport som granskat inkomstutvecklingen i Stockholm under perioden 2000-2011. Den är intressant av flera skäl;

1. Medelinkomsterna har ökat i alla stadsdelar, lägs i Söderort med 32%. Jag undrar hur många andra städer i Sverige och Europa som kan visa på en liknande lägsta medelinkomstutveckling i sina stadsdelar? Rinkeby har tex en medelinkomstökning med 33 % under dessa 11 år.

2. Kvinnorna har i genomsnitt haft en bättre relativ löneutveckling än män. 20,4% för kvinnor och 12,7% för män. 

3. Medelinkomstökningen är störst i innerstaden. 46% under samma tidsperiod. Detta betraktar en del som negativt, att inkomstökningen skiljer sig så. Det som är viktigt för mig är att ALLA får en högre inkomst, vilket ju rapporten visar.

4. Det faktum att 50% av skatteintäkterna från värnskatten kommer från boende i Stockholms län, varav många bor i Stockholm, illustrerar att det finns många höginkomsttagare här.

5. Förvärvsfrekvensen i Stockholm stad är hög, 77% vilket är bra. Detta är en viktig förklaring till medeinkomstökningen i alla stadsdelar. Fler har inkomster.

6. Arbetet med att jobba för att minska utanförskapet får aldrig avstanna. 

7. Utbildningsnivån i Stockholm är hög (38 % har akademiskt utbildning) vilket beror på att arbetsgivarna i Stockholmsregionen har höga kompetenskrav. Många av de nyinflyttade till Stockholm (ca 17.000 förra året) har en hög utbildning och flyttar till väl betalda jobb. Det är bra för det leder i sin tur till att efterfrågan på den lokala marknaden ökar, tex restauranger, RUT och ROT-jobb, nöjen mm. Detta är en viktig anledning till varför jobben ökar på bredden i Stockholm. 

Stockholm satsar hårt på att minska utanförskapet och den höga sysselsättningsfrekvensen och ökningen av medelinkomsterna överallt i staden, visar att vi är på rätt väg. Men det finns mer att göra, alltför många står utanför arbetsmarknaden även i Stockholm. Detta viktiga arbete får inte hindras av en debatt om att det är problem att boende i vissa stadedelar har en snabbare inkomstutveckling än andra. Att trycka ihop inkomstskillnader är ingen lösning på utanförskapsproblemet.

Åter igen – det som är viktigt som också rapporten visar –  är att ALLA kan se att det är möjligt att öka sin inkomst, oavsett var man bor i staden. Det är vad som har hänt i Stockholm. 

Det som vi också kan se tendenser till är att människor i ytterstadsområden väljer att bo kvar i området när de ökar sin inkomst. Detta är också en viktig utveckling som leder till ett ökat serviceutbud i hela staden.  

/