Idag har jag, tillsammans med Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren och trafiklandstingsrådet Christer Wennerholm, presenterat tre vinnare i den innovationstävling som Stockholm stad, Kista Science City, SL, Vinnova, Trafikverket och ITS Sverige utlyste i form av en förkommersiell upphandling, i november 2012. Syftet med innovationstävlingen är att intressera aktörer för att utveckla lösningar som gör att stockholmarna kan få än bättre information om framkomlighet mm i anslutning till infrastrukturbyggen. Grunden för upphandlingen är den ombyggnation som sker i Kista med omnejd.
Genom smarta telefoner, webb ska stockholmarna snabbt kunna avgöra vilken färdväg och färdsätt som är det bästa just nu för att komma fram inom en förutsägbar tid. De tre vinnarna, en enskild firma och två små AB, får nu 3 miljoner kronor sammantaget och tid på sig till midsommar 2014 att vidareutveckla sina respektive ideer.
Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till. En tanke med innovationstävlingen är att lösningarna ska kunna vara applicerbara på andra infrastrukturprojekt. Vi vet att framkomlighet är en viktig fråga för stockholmarna. Därför kan kanske någon, eller varför inte alla, lösningar kunna komma till användning vid tex Slussens ombyggnad.
Stockholm är en av de mest innovativa regionerna i världen. Det är viktigt att vi befäster och utvecklar den positionen. Genom initiativ som detta kan de offentliga aktörerna stimulera marknadens aktörer till nya spännande innovationer. Till stockholmarnas och andras nytta och glädje.
Tänk om tex Arbetsförmedlingen skulle använda sig av denna teknik, en innovationsupphandling som fokuserar på att hitta smarta lösningar för att få människor i arbete. Det skulle med all säkerhet leda till att lösningar som arbetsförmedlingen inte alls kommit på i sin nuvarande upphandlingsmodell, skulle komma fram. Till fromma för såväl de som hamnat utanför arbetsmarknaden som arbetsförmedlingen och de potentiella arbetsgivarna. Värför inte börja i liten skala i Stockholm?
/