Att attrahera kompetens och talang helt avgörande

Idag och framöver kommer det att vara en tuff kamp om att attrahera kompetenta människor. Vi ser det idag i form av tex att premiärministern i Storbritannien och New Yorks borgmästera bjuder in talanger/entreprenörer till möten för att erbjuda dem möjligheter att etablera sig i landet/staden.I en transparent värld blir det allt enklare att jämföra och välja var man vill bo och verka. Stockholm och Sverige måste vara med i denna ”talangjakt”. Den förändring som alliansregeringen gjorde 2008 av reglerna för arbetskraftsinvandring har betytt oerhört mycket, inte minst för företagen i stockholmsregionen. Många specialister inom framförallt IT-området har kommit hit tack vare denna förenkling. Hela var tredje IT-specialist kommer från Indien.

Många företag vittnar om hur svårt det är att hitta kompetens i Sverige och att därför arbetskraftsinvandringen är av stor betydelse. Men den borde kunna fungera än bättre. Idag tar det 11-15 månader att få ett besked. Det är lång tid, särskilt för ett litet företag som kanske är beroende av just det kompetenstillskottet för att kunna växa ytterligare.

Från Stockholm stads sida har vi lyft frågan om talangattraktion och idag presenterades en undersökning som Oxford Research gjort bland 1000 personer som kommit till Stockholm. Det är en intressant undersökning som visar på såväl styrkor som svagheter. Det är viktigt att vi nu bygger vidare på denna kunskapen och tar tag i de hinder som finns. En viktig fråga är information. Många vittnar om att det är svårt att hitta information om hur det är att leva och bo i Stockholm. Därför lanseras nu Moving to Stockholm.

Hela 70% av de beviljade arbetstillstånden under 2009-2012 i Stockholm stad handlar om kvalificerade yrken. Vinnova presenterade för något år sedan en intressant studie in informations och kommunikationsbranschen. Den visade att ca 50% av alla anställda inom IKT finns i Stockholmsregionen. Antalet anställda inom branschen i stockholmsregionen, i relation till antalet invånare 16-64 år är nästan dubbelt så många jämfört med andra län i landet. Hela 6% av befolkningen jobbar inom IKT. Behöver jag påpeka att det då är oerhört viktigt för hela regionen och Sverige att dessa företag hittar rätt kompetens? Lägg därtill Enrico Morettis intressanta bok The new geography of jobs, i vilken han konstaterar att det för varje högkvalificerat IT-jobb tillkommer fem ytterligare inom bl a tjänste- och servicesektorn. Så här talar vi om förutsättningar för jobbtillväxt. Kan inte företagen växa här pga kompetensbrist,  så kan de växa någon annan stans. Därför är detta viktigt för Stockholm.

I Stockholm finns också många huvudkontor för internationella företag. Även detta är en viktig aspek när det gäller att attrahera och behålla kompetens och talanger. Handelskammaren brukar ofta lyfta fram att 11 av de 14 huvudkontor som finns i Sverige är lokaliserade till Stockholm. Det är få städer i världen som har så många huvudkontor.

Således – arbetet med att attrahera talander och att ta bort hinder har börjar. Det känns mycket bra att det finns ett nära samarbete med de expats som finns i Stockholm.Genom dem, och Oxford Research undersökning, får vi bra input och nya viktiga perspektiv på vad som behöver göras för att Stockholm ska vara fortsatt attraktivt och vara med i toppen när det gäller den globala kampen om kompetensen.

Att gå de krafter till mötes som vill strypa arbetskraftsinvandringen till Sverige är detsamma som natt säga nej till tillväxt och jobb i Stockholm. Det är viktigt att inse detta. Därför är socialdemokraternas karmkrokk med LO i denna viktiga fråga mycket allvarlig och ett hot mot stockholmsförletagens och därmed också Sveriges jobb- och tillväxtmöjligheter.

/

/